AKARSULARI :

İlin Doğu yarısı, sularını Aras Irmağı aracılığıyla Hazar Denizi'ne gönderirken, bati kesiminin suları Karasu aracılığıyla Basra Körfezi'ne gider.Kuzeydeki sular ise, Tortum ve Oltu çayları aracılığıyla Çoruh Irmağı'nda toplanarak Karadeniz'e boşalır.

GÖLLERİ :

İlin en önemli gölü, Tortum Suyu üstündeki Tortum Gölü'dür. 8 km uzunluğunda ve ortalama 1 km genişlikte olan bu göl, Tortum Çayı'nın yakınındaki Kemerlidag'dan inen bir toprak kayması sonucunda tıkanmasıyla oluşmuştur.Gölden Çıkan gideğen, basamaklı arazi üstünde düşüşler yaparak 50 m yüksekliğindeki ünlü Tortum Çaglaya'ni oluşturur.Bu düşüşten yararlanmak amacıyla kurulan Tortum Santrali, çevrenin elektrik enerjisi gereksinimini karsılar.

İLÇELERİ / AŞKALE
M.Ö. 1700 yıllarında kurulduğu bilinmektedir. Aşkale, Erzurum'un 38 km. batısında, karayolu ve demiryolu üstünde kurulmuştur. 1937 yılına kadar nahiye iken bu tarihte ilçe olmuştur. İlçenin yüzölçümü 1500 kilometrekare, rakımı ise 1650 metredir. 2000 yılı sayımlarına göre nüfusu 16 bin 829'dur.
ÇAT 
Palandöken dağlarının güney batısında 1960 metre rakımlı etrafı tepelerle çevrili bir ilçedir. Erzurum'a 52 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin yüzölçümü 1118 kilometrekaredir. 2000 yılı sayımlarına göre nüfusu 8 bin 131'dir.
HASANKALE
Pasinler ilçesinin merkezi olan Hasankale'dir. Aynı adı taşıyan kalenin bulunduğu tepenin eteklerinde ve yamaçlarında kurulmuştur. Erzurum'u Kars'a bağlayan karayolları ve demiryolu buradan geçer. Yanı başında sıcak su kaynakları vardır. 2000 yılı sayımlarına göre nüfusu 27.000 civarındadır.
HINIS
Hınıs, aynı adı taşıyan bir çay kıyısında, deniz düzeyinden bin 720 metre yüksekte kurulmuştur. Erzurum'a hem Tekman, hem de Hasankale üstünden iki ayrı yolla bağlanır. Hınıs'tan güneye inen yol ise, Varto üstünden Muş'a ulaşır. 2000 yılı sayımlarına göre nüfusu 31 bin 132'dir.

 

>> Sayfa 2 <<  >> Sayfa 4 <<